Broušení, leštění nebo kartáčování nerezu?

Mezi nejběžněji používané metody povrchové úpravy nerezu patří broušení, kartáčování, leštění a tryskání balotinou. Všechny tyto úpravy, především pak broušení a leštění nerezu, významným způsobem zvyšují užitnou a estetickou hodnotu nerezového materiálu. Sjednocují povrch po svařování, snižují riziko koroze materiálu, celkově zlepšují vzhled. Nerez je výrazně odolný téměř všem druhům koroze a zvolení správné finální povrchové úpravy tuto vlastnost podpoří.

Některé výrobky z naší dílny jsou opatřeny komaxitovým nátěrem. Výhodou je odolnost, vysoká kvalita povrchové úpravy, barevná rozmanitost (lze volit různé odstíny dle vzorníku RAL), šetrnost vůči životnímu prostředí, komaxitový nátěr vyhovuje i potravinářským účelům. Komaxit používáme zejména na mlžítka ve tvaru květin, které jsou velmi oblíbená v mateřských školkách. Konkrétně mlžící sprcha ve tvaru kopretiny.

broušení leštění kartáčování komaxit nerez na míru

 

Kombinace povrchových úprav

Velmi efektní je i vzájemná kombinace úprav povrchů, kdy část výrobku může být leštěná a část kartáčovaná nebo část kartáčovaná a část tryskaná balotinou. Kombinaci povrchových úprav používáme například u našich pitných fontánek, které mají lesklou misku a kartáčovaný obvodový plášť.

Kombinaci více než dvou povrchových úprav na jednom výrobku však z estetického hlediska spíše nedoporučujeme (ale zakázkově ji lze na přání zákazníka provést).

Kartáč nebo brus?

Rozdíl mezi broušením a kartáčováním tkví ve výsledné hrubosti povrchu. Broušený povrch je zpravidla hrubší než kartáčovaný. Většina našich typových výrobků je finálně upraveno do kartáčovaného vzhledu. Nerezové stoly, gastro vybavení, nerezové digestoře.

Jaké jsou fáze leštění?

Nejprve je třeba povrch důkladně připravit a zbavit jej nečistot. Odstranit sváry, povrch sjednotit, odstranit všechny škrábance. Poté dochází s satinování povrchu, samotné přípravě na leštění a vše vrcholí leštěním do zrcadlového lesku.

K leštění nerezového povrchu je nutné používat výhradně brusivo a leštící nástroje pro nerez určené (leštící pásy, lamely, pasty a leštící kotouče na nerez. Použití jiných nástrojů by nemuselo zajistit požadovaný vzhled, nebo hůře – mohlo by nerezový povrch znehodnotit.

Broušení, leštění a kartáčování na míru

Výrobky z nerezové oceli ve finální části výroby povrchově upravujeme do požadovaného konečného vzhledu. V naší dílně se specializujeme na leštění povrchu do vysokého stupně lesku, broušení s vysokými požadavky na drsnost broušeného povrchu, sjednocení povrchu po sváření apod. Provádíme broušení nerezových plechů. Jsme schopni zpracovávat nejen velké prvky a dílce, ale i výpalky z plechů různých tvarů v malých i velkých sérií.

Sháníte broušení, kartáčování nebo leštění nerezu? Neváhejte nás kontaktovat! 

Broušení, leštění a svařování nerezu Nerez na míru